over de lessen

 

voor wie

Voor iedereen. Of je nu jong bent of oud, lenig bent of houterig, een versleten knie hebt, reuma of fybromyalgie. Los van je fysieke mogelijkheden ben je in iedere les welkom. Samen kijken we welke oefeningen je zo mee kunt doen of waar je de oefening wat aan kunt passen. Wil je rustig aan, kom dan naar de "extra vriendelijke" lessen. (zie lesrooster)

doelen van de les

- doen: oefeningen om soepeler en sterker te worden                                                               

De oefeningen die je in de les gaat doen hebben niet allemaal het zelfde doel. Bij sommige houdingen ligt de nadruk op het rekken van spieren en bindweefsel, daar wordt je soepeler van. Bij andere ligt de nadruk meer op het ontwikkelen van spieren. Je wordt dan gevraagd om de spanning te ervaren in bijvoorbeeld je rugspieren, je buik of je benen. Door deze oefeningen wordt je juist sterker. Nee, niet fanatiek zoals in de sportschool. Maar op een vriendelijke manier. "Voelend". Bewegen met aandacht.

 

- voelen met aandacht

 

Regelmatig vraag ik aan je om te observeren waar je in je lichaam iets voelt bij het doen van een bepaalde beweging . Het gaat naast het doen ook om het ontwikkelen van het bewust worden van wat er zich je lichaam afspeelt. Waar voel je spieren aanspannen,  oprekken, voel je dat je over je grenzen gaat. Wat voor invloed heeft het doen van een oefening op je ademhaling. Niet alleen bij grote inspanning maar ook als je rustig stil ligt. Voel op dit moment maar de zachte bewegingen van de ademhaling die waarneembaar zijn in je buik.... Bij yoga  gaat het niet om presteren. Je hoeft niet iets te “kunnen”. Van yoga leer je wat goed is voor jóu. Uit je hoofd, met je aandacht in je lijf. Dat ontspant je lijf én je hoofd.

 

-ontspannen

 

Soms houd je onbewust spieren aangespannen, gewoontespanning wordt dat wel genoemd. Door gericht spieren aan te spannen of te rekken ben je je er bewust van en kun je ze daarna beter ontspannen.  Trouwens... Zodra je bewust voelt dat je spieren aanspant of rekt ben je niet meer in je hoofd. Het werkt dus niet alleen voor je spieren maar ook voor je hoofd. Dat werkt ontspannend. Een techniek die je op elk moment in je dagelijks leven kunt toepassen. (Gespannen voor een onderzoek of presentatie? Ontspan je gezicht, ontspan je handen.... en voel de zachte beweging van de ademhaling in je buik...)
Yoga is de start van een levenslange ontdekkingstocht. De start van meer zachtheid en het vertrouwen in je lichaam. Van yoga leer je beter luisteren naar jezelf!

 

 

 

 

lesopbouw 

 

-Intro: soms kort wat info over een thema of wat relevante anatomie.  

dan...

-Begeleide zittende- of soms liggende ontspanning: uit je hoofd - in je lijf.  

vervolgens...

-In beweging:  het doen van de houdingen en oefeningen.  

tot slot....

-Geleide ontspanningsoefening. Lekker warm onder een dekentje, op een matrasje nog verder ontspannen. Afsluitend de klanken van de klankschalen of de koshi....